Свободно време

Свободно време:

Рафтинг по река Струма - адреналинът се покачва с нивото на водата и скоростта на бързеите!

Рафт-спусканията се провеждат в Кресненското дефиле,  на 60км от Банско.

Средната продължителност на трасето е около 3 часа, но емоцията остава за цял живот.

 

Скално катерене - един необичаен начин да опознаете планината!

Околностите на Банско предлагат терени с различно ниво на трудност, вкл. обезопасени учебни скали.

Програмата съдържа едни от най-атрактивните елементи на алпийската практика - тролей и рапел.

 

Оф роуд преходи с джип - колкото и добре да сте запознати какво точно ще се случи, преживяването винаги надминава очакванията Ви!

Пресеченият планински и горски терен на Пирин позволява разнообразни маршрути, наситени с емоция и адреналин:

 

 • Банско - Мелник с посещение на Роженски манастир - 1 ден
 • Банско - парк за танцуващи мечки в Белица - 1 ден
 • Банско - Предел - Катарино - Бачево с барбекю в планината - 1 ден
 • Банско - Добринище - Баня - 3-4 часа
 • Банско - Добринище - Обидим - Кремен - Густин - Елешница - 1 ден
 • Банско - Ковачевица - Брезница - 1 ден
 • Банско - Баня - 2-3 часа
 • Банско - Пирински езера - 2-3 часа

 

ATV турове - поемете контрола в свои ръце по панорамни черни пътища, през планински проходи, край реки, природни забележителности и уединени селца!

 • Ниска трудност и много забавления:
  • Банско - ез. Белизмата (до 1 час)
  • Банско - хижа Яворов (2 - 3 часа)
  • Банско - Разложка котловина (до 2 часа)
  • Нощен панорамен тур Банско и околността (до 1 час)
 • Средна трудност и живописна панорама:
 • Банско - Добринище - Развъдник "Рибарника" - хижи Гоце Делчев и Безбог - ез. Безбог (3 - 5 часа)
 • Банско - Разложка котловина - р. Места (до 5 часа)
 • Банско - Добърско (до 5 часа);
 • Банско - Предела (до 5:30 часа)
 • Висока трудност и завладяваща емоция:
 • Можем да предложим и индивидуални маршрути съобразно Вашето желание и свободно време

Атракционен риболов в комплекс "Рибарника" - удоволствие, с което ще се насладите на невероятни пейзажи, ще усетите топлината на гостоприемството и ще се докоснете до живите традиции на пиринския край.

 Предлагаме Ви примерен пакет, който включва:

 • Транспорт от и до комплекс "Рибарника" - на 12 км. в посока Добринище;
 • Наем на риболовни принадлежности;
 • Приготвяне и консумация на улова на открито

 

Лов - За любителите на разумния риск предлагаме фото-лов и ловен туризъм на територията на държавните дивечовъдни стопанства Харами бунар, Старият Дикчан, Вищерица, Батища.

Най-разпространените дивечови видове са диво прасе, муфлон и благороден елен.

 

Конна езда - еднакво достъпна както за начинаещи, така и за напреднали ездачи. Провежда се в конна база "Дворене" в Разлог.

Сред многобройните възможности за развлечение, които предлага базата, са:

 • Конна езда в базата или по еко пътеки в планината - с включен транспорт до базата, инструктаж по безопасност, водач на коня;
 • Възможност за замяна на конната езда със стрелба с лък, въздушна пушка, скално катерене или пешеходен тур;
 • Обедно барбекю приготвено на камък и дървени въглища.
 • Демонстрации на местни обичаи

Музеен комплекс Банско - посещение с екскурзовод на къщата-музей на Никола Вапцаров, къща-музей на Неофит Рилски, Велянова къща, църквата "Св. Троица", постоянна изложба на икони "Банска художествена школа", мемориала на Паисий Хилендарски - единственото място, където днес може да се види точно копие на килията, в която е написана "История Славянобългарска".

 

Добърско - Църквата "Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат", спечелила голямата награда на Държавната агенция по туризъм за 2008г., която се присъжда за развитие на културно - историческото наследство, превърнато в туристическа атракция.

Църквата датира от 1614 г. и е под закрилата на ЮНЕСКО.

Има уникални, много добре запазени стенописи, които не могат да се видят никъде другаде по света.

 

Белица - Освен реадаптацията и спасението на танцуващите мечки, паркът "На четири лапи" се утвърждава и като атракция за хиляди туристи от страната и чужбина.

Парк за реадаптация на танцуващи мечки
гр. Белица

Паркът за реадаптация на танцуващи мечки е разположен в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км. от гр.Белица, обл Благоевград и на 180 км. от столицата София. Простира се на 120 000 кв.м. и на надморска височина от 1200 до 1 345 м. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо" и Община Белица. Изграден е с помощта на световно признати експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. Той предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка. Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън. По този начин на танцуващите мечки се осигурява естествена среда и защитено място за спокоен живот, близки до нормалните за техния вид. На това място мечките за първи път могат да почустват и демонстрират своите диви инстинкти и вродено поведение, потискани по време на тяхното робство.

Парка за танцуващи мечки

Паркът за танцуващи мечки беше официално открит на 17 ноември 2000 г. и местният свещеник освети обекта по стар обичай. В мероприятието се включиха над 2500 участника. Присъствието на 200 народни певци и танцьори превърна събитието в истински фолклорен празник. Още от самото си откриване Паркът се превърна в уникална част от туризма в България, и в частност Белица.

 

През 2000 г. са освободени първите танцуващи мечки Марияна, Стефан и Калинка и са настанени в парка. Женската мечка Станка пристига през март 2001 г. в тежко състояние, а в последствие на 11 юни 2001 г. са доведени най-известната танцуваща мечка Гошо и неговия брат по съдба Боби. След приютяването на Марияна, Стефан, Калинка, Станка, Гошо и Боби в България бяха останали деветнайсет мечки, които не са свободни. До момента "Четири лапи" успя да спаси всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България, и още 3 от Сърбия. Всички заедно делят общият си дом в Парка над Белица.

 

 

Байкушевата мура - едно от най-старите дървета в България и на Балканския полуостров.

Възрастта й се определя на повече от 1300г. и впечатлява със своите величествени размери - обиколка на ствола 8 м и височина 22 м.

 

Огняново - Лещен - Ковачевица - уникално съчетание на прекрасна природа и забележителна възрожденска архитектура - бели къщи с големи чардаци, просторни селски дворове и тиклени покриви, калдъръмени улички, провиращи се между високите, подобни на крепостни стени огради.

 

Рилски Манастир - разположен на 1,147 метра надморска височина сред прохладата и ухаещите иглолистни гори на Рила.

Той е най-големият манастирски комплекс в България, обявен за национален исторически паметник и вписан в книгата на ЮНЕСКО за световното наследство.

 

Мелник и Роженски манастир - Мелник е най-малкият и един от най-очарователните градове музеи в България.

Впечатляват старите мелнишки къщи с природосъобразната си архитектура, с размерите си, с богатството си, с винарските си изби, с усета на българина за практичност и красота. Роженският манастир е разположен на 5 км. от Мелник в ниските части на Пирин и е един от най - големите манастири в България.

Той предлага изключителна гледка към върховете на Пирин, Беласица и до популярните мелнишки пирамиди.

 

Пирин планина е една от най-красивите в България със своите многобройни природни феномени и спиращи дъха гледки.

Банско е идеална отправна точка за някои от най-атрактивните маршрути, които ще Ви отведат до местности с уникална красота.

Изберете офертите на един от най-добрите хотели в Банско - Апартхотел Лъки Банско.

 

 

Предлагаме Ви преходи с различна продължителност и ниво на трудност, но еднакво завладяващи и незабравими:

 

 • Байкушевата мура и ез. Окото (2200м) - продължителност на прехода 1.5 - 2 часа, ниска степен на трудност.
 • Езера Окото, Рибно и Муратово - продължителност на прехода 3 - 4 часа, средна степен на трудност.
 • Вр. Вихрен и Кончето - продължителност на прехода 6 - 7 часа, висока степен на трудност.
 • От хижа Вихрен през Василашките езера до хижа Дамяница - продължителност на прехода 4 - 5 часа, висока степен на трудност.
 • От хижа Безбог през Валявишките езера до хижа Дамяница - продължителност на прехода 4 - 5 часа, висока степен на трудност.
 • Хижа Безбог и Попово езеро - продължителност на прехода 3 - 4 часа, средна степен на трудност.

 

За всички маршрути осигуряваме:

 • Транспорт до  изходния пункт на прехода
 • Квалифициран планински водач
 • Живописен пикник на открито

 

   Пирин Голф

 

Най-приятното нещо в играта на голф е, че едновременно спортуваш и се наслаждаваш на природата. Точно такава еи възможността, която Пирин Голф & Кънтри Клуб предлага. Разположено в подножението на пленителната Пирин планина, Ian Woosnam голф игрището показва какво означава да се играе голф в планината. Играта на голф се превръща в истинско предизвикателство сред суровия планински терен. Двете голф игрища на комплекса (Ian Woosnam, Pirin Pine) са проектирани така, че да събудят интереса не само на запалените, но и на начинаещите голфъри. Всеки един ще намери по нещо за себе си на терена - без значение дали ще предпочете дългия удар или пък ще следвате игралния път и ще правите чипинг удари.

Почти непрестанният вятър в Разложката котловина влияе върху стратегията и избора на стикове при играта на голф на Ian Woosnam голф игрщето. Всеки, който не съумее да вземе вятъра под внимание, ще се озове в един от многобройните бункери, пръснати из цялото игрище. Общият им брой е около 80 и нито един от тях не може да бъде избегнат лесно. За това повечето голфъри предпочитат по-сигурната стратегия вместо рисковите директни удари.

Естествената топография на ландшафта и леките неравности по грийна правят грийна доста предизвикателен. Нужно е да сте доста проницателни, за да прецените посоката на топката при удар.

Пирин Голф & Кънтри Клуб разполага с предизвикателни голф игрища, които ще тестват вашите умения и ще ви накарат отново да се върнете при нас.

"Радвам се, че бях поканен от Пирин Голф & Кънтри Клуб да работя с тях на тяхното голф игрище. България е вълнуваща нова голф дестинация и възможността да направя дизайн на игрище на този развиващ се пазар е чест за мен. Надявам се, че работата, която свършихме ще подпомогне България като голф страна, както и ще насърчи много голфъри да посетят тази част на света.

Вярвам че за вас ще е удоволствие да играете на Ян Уузнам игрището в Пирин Голф & Кънтри Клуб, България."

С най-добри пожелания,

Ян Уузнам

 

Кой е Ян Уузнам?

Ян Уузнам е британски професионален голфър. Роден е на 2 март 1958 г. в град Oswestry, Англия. Започва да играе в Llanymynech Golf Club - който е уникален с това, че се намира от части в Уелс и в Англия. Уузнам принадлежи на поколението на "Голямата петица", голфъри родени в рамките на 12 месеца, всеки от които печелил мейджър. Те превръщат Европа в конкурентен участник в Ryder Cup. Играе в тази група наравно с Seve Ballesteros, Nick Faldo, Bernhard Langer и Sandy Lyle. В момента живее в Джърси.

Кариера

Уузнам е нисък за голфър (1,68 м.), но има страхотен удар. Играе като аматьор в регионални турнири в Англия, окръг Шропшир заедно със Санди Лил. Уузнам става професионален голфър през 1976 г., а първото му участие в European Tour е през 1979 г. След три средно успешни сезона кариерата му поема нагоре през 1982 г., когато печели Swiss Open и се класира девети в Order of Merit (списъка с парични награди). От 1983 до 1991 г. е сред топ 10 в Order of Merit, както и през 1993, 1996 и 1997 г. - общо тринайсет пъти! През 1987 г. и 1990 г. е първи в престижния списък, а предходната година поставя световен рекорд по приходи от участия в турнири - 1,062,662 англ. лири. Уузнам е трети през 1986 г. на Open Championship. През 1991 г. достига върха на официалната световна голф класация (Golf Rankings), прекарва общо 50 седмици като номер едно в света. Същата година печели US Masters. Първият представител на Уелс, печелил мейджър. Печелил е 28 турнира с паричен награден фонд на European Tour, както и много други навсякъде по света.

В края на 90-те започва да губи форма. Прави грандиозно завръщане на The Open Championship през 2001 г., като завършва трети, въпреки 2-те наказателни точки за започване на финалния кръг с 15 клъба, вместо с максималния позволен брой от 14. Същата година Уузнам става първият голфър, печелил Wentworth World Match Play Championship за три десетилетия.

Уузнам взима участие в осем последователни отбора на Европа в Ryder Cup от 1983 г. до 1997. Независимо, че не печели индивидуални мачове, той натрупва отличен актив от 14 победи, 12 загуби и 5 равенства в 31 мача.

Get the Flash Player to see this rotator.

Община Разлог създаде нов туристически обект – „Старите бани”

 На 31.10.2013 Старата българска баня и Старата турска баня официално бяха открити от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и кметa на Община...

Започва Джаз Фестивала в Банско

Всяка година през август Международният джаз фестивал в Банско е най-големият летен музикален форум в България. Огромната популярност, която...

Балони с кукери ще летят над Разлог

събота, 19 януари 2013    

ОТКРИТ СКИ УРОК С АЛБЕРТО ТОМБА

    На 20-ти януари е международният Ден на Снега.  По този повод БФСки съвместно със Зимен курорт Банско стартират инициативата "Научи...
Created by New Wave 2 Ltd.