Парк хотел Мурите****

„Чешити“ по Чудомир в Разлог

На 17 Май 2016г. от 19:00 часа в голямата зала на НЧ „15 Септември 1903-1909г.“ – град Разлог ще бъде представена постановката „Чешити“ по Чудомир.

Драматизация и постановка: Невена Митева

Хореография: Лъчезар Захариев

1

Участват: Велислава Маринкова, Силвия Боева, Надежда Петкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Илия Костадинов, Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков, Мартин Властанов, Васил Грънчаров, Валери Радев.

Творческият тандем от „Село, село, пусто село, ви кани на новия си спектакъл по емблематични разкази от Чудомир – „Чешити”. В него са съхранени колоритния старинен език на Чудомир, животът в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими кукузлуци (майтапи). Кой ще се окаже най-големият мюзевирин (майтапчия) – Лъжлив Съби, Ламбо Кръчмата, Нено Сенегалеца, Баба Ната или Черна Гана? И какво може да се случи в един, единствен ден в кръчмата – ден като един човешки живот, гарниран с танци, пластични етюди и много смях? Например за да се продаде на градския тарикат едно дръгливо псе, да се установят няколко изневери, да се ожени заклетият ерген Павли и да се вземе страха на проклетата Стана.

„Казват, че народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване” (Чудомир).

Билети: На касата на читалището.

24 май – Ден на славянската писменост и култура

234

Денят на славянската писменост и култура в Разлог е съпътстван от целодневна празнична програма. От 11:00 часа ще се проведе шествие на учители и ученици от Разлог до Централния площад в Разлог под звуците на Духовия оркестър към НЧ „15.09.1903-1909г.“ в града. Следва празнична програма от училищата, детските градини и читалището в Разлог на централна сцена.

24 Май – Нощта на баловете в Разлог

За една нощ централния булевард на Разлог се превръща във феерия от стил, красота и изисканост. Абитуриентите дефилират пред погледите на многохилядната публика.

От 21:00 ч. – шествие на абитуриентите от община Разлог на Централния площад.

Усмивките не стихват, радостта е голяма, а емоцията на зрелостниците личи в искрящите им очи.

На 26 май 2016г от 18:00 ч. в НЧ „ 15 Септември 1903-1909г.“ ще се проведе концерт спектакъл по случай 160г. читалищна дейност в България.

„Ирин Пирин“ – съборът на българския дух, традиции и национална идентичност.

Ирин Пирин – е културно събитие, което ще се проведе на поляните край Разлог. Събор, свързан със запазването и представянето на традиционната материална и нематериална култура на Югозападна България. През трите дни на събора се предвиждат мероприятия, които ще представят българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплъщения, изложения на различни сфери от традиционните форми на поминък (животновъдство, занаятчийство, традиционни облекла, българска кухня). Целите на събора са свързани със съхранение и развитие на локалните и регионални идентичности в рамките на съвременното глобално общество.

5В рамките на събора ще бъдат представени различни събития като: национален фол-клорен фестивал „Разлога” – надпяване и надиграване на формации и индивидуални изпълнители, представящи българската традиционна музикална и танцова култура; четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”; Традиционни занаяти; Етнографски и музейни експозиции; Изложение на овце, кози, коне, кучета, крави и биволи; Млечни и месни продукти от фермата; Изложение на био храни и напитки; Народни игри и борби; Кулинарни демонстрации; Конни атракции; Народни веселби.

Съборът „Ирин Пирин“ се провежда на поляните до Разлог на 17, 18 и 19 юни 2016 година. Организира се в партньорството на Фондация „Наследство в бъдещето“ и Община Разлог.

Мегданско веселие в Разлог

На 18 юни 2016 г. на площад „Преображение” в Разлог ще се проведе „На армане с тъпане”. Танцовото надиграване се провежда за пета поредна година и се организира от Община Разлог и НЧ „15 септември 1903-1909г.” – град Разлог

Цели на фестивала са да популяризира българския фолклорен танцов стил; чрез традицията да утвърди българската идентичност и самочувствие, да бъде форум за обмяна на идеи между ръководители и участници от клубовете за хорà.

Ако искате да се потопите в атмосферата на старинното мегданско веселие, което е събирало селищната общност на традиционните празници, то Разлог е мястото, където можете да сторите това. На хармана в миналото се е вършеело след жътва, а през останалото време той е мястото, на което са се събирали за голямото празнично хоро.

Фестивалът „На армане с тъпане” пресъздава тези основни функции на хармана, като символично представя вършитба със съпровод на жътварски песни, а след това дава терен за изпълненията на хорà от всички участници.

„На армане с тъпане” представя различни традиционни хора, изпълнени от участници в клубове и състави за народни танци. Тази година участие ще вземат повече от 550 души всеки, от които ще получи специален подарък от Община Разлог.

6

Звездите на театъра отново завладяват публиката в Разлог!

7 8

Всяка година от 24 до 30 юни Разлог е завладян от театъра. 7 топ постановки в 7 вечери винаги започващи с червен килим и много български звезди и популярни личности. Това са театралните празници в Разлог „Звездите на театъра” – едно от най-бляскавите събития в региона и доста често оприличавано с филмовия фестивал в Кан.

Театралните празници в Разлог „Звездите на театъра” имат за цел да представят най-интересните спектакли през годината, които вече са доказали своят успех и са получили признанието на публиката. Винаги това са едни от най-добрите и награждавани спектакли на сезона, в които участват обичани актьори от българския театър и кино.

Театралните празници в Разлог са сред най-значимите театрални събития в България, което допринася Разлог да бъде един от атрактивните летни културни центрове на България. Като голф и туристическа дестинация Разлог печели още повече популярност от това културно събитие.

Пренесете се в магията на театралното изкуство посещавайки поне една от седемте театрални постановки, които ще бъдат представени тази година в голямата зала на НЧ „ 15 Септември 1903-1909г“ в Разлог.

Мото-рок фест „Предел“ всяка година през юли в Разлог

9

За Десета поредна година, в между Рила и Пирин планина, рокери на различна възраст от цялата страна се събрат в местността „Предел“, за да забъркат най-големият мото-рок купон с много музика, адреналин и аромат на бензин. Любителите на екстремните скорости показват уникални мотори с екстравагантен дизайн и още по-уникални татуси. Един от най-интересните моменти от феста е почетната обиколка на град Разлог и демонстрациите за майсторско и най-атрактивно каране на мотор.

10

Тази година мероприятието ще се състои на 22, 23 и 24 Юли 2016г. Дни, в които мотоциклетистите се забавляват с различни състезателни игри като дартс от мотор, бутане на бирен кег с мотоциклет, мятане на бирен кег, дърпане на въже. Емоционално и с висок градус на настроението преминава и изборът на най-добра машина-самоделка, за най-много татуировки и всички останали забавления. Мото-рок фестивалът се провежда под мотото „Карай с каска“ и се посещава и от хора, които не членуват в мото клубове и не са рокери, но са привърженици на превозните средства на две колела, рок музиката, хубавата природа и невероятните емоции. Наред с това, фестът се гордее с все по-голямо международно участие и интерес през всяка от годините от първия събор насам.

Панорамна алея „Стъпалата“

11

Поемете по панорамна алея „Стъпалата“ над Разлог, за да си подарите една различна и запомняща се разходка с 360 градусова гледка към Разложката котловина.

Алея, по дължината на която са изградени табели с информация на културна, историческа и природна тематика. Площадка за игра с готови модули, места за релакс с гледка към Пирин.12

В края на алеята са монтирани люлки и шезлонги. Това са само малка част от местата за отдих, по които ще преминете, за да стигнете до панорамната кула, висока 12 метра, от чиито връх можете да се насладите на прекрасната гледка откриваща се пред погледа ви.

В близост до кулата за наблюдение, съзерцаване и отмора са разположени и група от дървени шезлонги, които допринасят до пълноценната ви разходка.13

Сувенири от Разлог

14

Ленена торбичка с бродерия „Роза“

Торбичка „Роза“ пълна с китка ароматна лавандула е подходящ подарък на Вашите близки и приятели от чужбина.

15

Ръчно изработено звънче за късмет

 16

Ленени торбички с разложки запески

Може да подарите уникалните бродирани торбички в 4 модела – поскорник, лалета, голями клещи и кошнички като всяка торбичка ще намерите и сноп лавандула.