Парк хотел Мурите****

Днес Старата българска баня и Старата турска баня официално бяха открити от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и кметът на Община Разлог Красимир Герчев. Сред гостите на събитието бяха още народният представител Любен Татарски и областния управител на Благоевградска област Муса Палев. Видинската филхармония посрещна стотици жители, гости и туристи на новосъздадените туристически атракции „Старите бани” в село Баня.

news--image-01

Министър на регионалното развитие подчерта, че проектът „Адаптиране на паметниците на културно-историческото наследство за развитие на туризма в община Разлог“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г. е поредният успешен пример за това как в партньорство държавата и Европейския съюз инвестират в развитието на България като туристическа дестинация. Домакинът на тържественото събитие инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог подчерта, че село Баня и община Разлог имат тези уникални паметници, благодарение на финансовата подкрепа на Европейския съюз, който подкрепя общинските политика за решаване на местни проблеми. Старите бани са реставрирани и консервирани по проект за 2 023 923,96 лева.

news--image-02

Възстановените старинни бани „разказват” на туристите и на местните хора за древната традиция на балнеологията в региона. Изпълненият проект създава комплексен туристически продукт, съчетаващ културно-историческия туризъм с балнеоложкия, планинския и селския. Старата българска баня и турска баня са културно-исторически вариант на римските антични бани.