Парк хотел Мурите****

ПРИРОДА

Разложката котловина е уникално природно кътче от България, скътано между трите най-красиви български планини – Рила, Пирин и Родопите. Това са планини в югозападната част на страната със съвършено различен характер. Докато Рила и Пирин – две от най-високите и сурови планини на Балканите с близо 3000 м надморска височина – са с чисто алпийски облик, то Родопите на юг от тях очароват с приятно заоблени форми и отчетливо влияние на южния полъх от Беломорието.

Докато гостувате на МУРИТЕ Парк Хотел, в зависимост от своите интереси можете да посетите историческите забележителности в областта, различни музикални фестивали, фолклорни събития и местни празници.

ДОБЪРСКО

Само на 180 км южно от столицата, едно българско село, закътано в припеците на южните склонове на Рила планина, ни среща с девствената природа, с историята и културата на цял един регион. Добърско се намира на 1070 м. надморска височина. В землището на селото започва защитената територия на Национален парк Рила.

Вековни дървета, слънчеви планински склонове, безкрайни гледки към планините Пирин и Родопи, китни поляни и столетни пътеки пленяват сърца и мечти. Природните богатства, мекият климат и спокойствието ще откъснат всеки посетител от забързаното и сиво ежедневие и той ще се потопи в чистотата на планината.

РИЛСКИ МАНАСТИР

Рилският манастир е разположен на 1,147 м. надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила.

Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Затова поклонникът или туристът, който попада във вътрешността през една от двете железни порти, остава изненадан от мекотата на архитектурните форми: арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци, зад които са килиите – 300-400 на брой.

В средата на калдъръмения двор в странна симбиоза съжителстват суровите бойници на Хрельовата кула и бароковите сребърни куполи на главната църква. В средата на вътрешния двор се издига най-старата сграда в комплекса – впечатляваща каменна кула, създадена от местния феодал Севастократор Хрелю през 1334-1335 г. Непосредствено до нея стои и малка църква, която е само няколко години по-млада (1343 г.).

В по-нови времена (1844 г.) към кулата е добавена и камбанария. Приблизително от същия период датира и главната манастирска черква “Рождество Богородично”. Едно от най-ценните неща вътре е иконостаса със своята невероятна дърворезба. Стенописите са завършени през 1846 г. и са дело на много майстори, но само известния Захари Зограф се е подписал под своите рисунки. В църквата има и голям брой стойностни икони, създадени между 14-ти и 19-ти век.

ЛЕЩЕН И КОВАЧЕВИЦА

Сгушено в подножието на планината с вълнуваща гледка към Гоцеделчевската котловина и билото на Пирин, Лещен предлага уникално съчетание на прекрасна природа, забележителна възрожденска архитектура, съвременни удобства с романтиката на едно отминало време. Бели къщи с големи чардаци, просторни селски дворове и тиклени покриви, накацали из долчинката, лабиринт от каменни улички, селски хан на мегдана – всичко това носи неповторимото очарование на Лещен.

Главната улица е покрита с пътна настилка наречена калдъръм. Най-забележителните архитектурни паметници, датиращи от 1833 г. са манастирското селско училище и къщата “Света Параскева”. Основен поминък на населението в миналото са били дюлгерството, ковачеството и добиването на златоносен пясък. Днес Лещен е туристическо селище.

Селото е разположено е на 1500 м. надморска височина. Наблизо тече река Канина, известна с дълбоките си вирове, изобилието на пъстърва и великолепните си водопади. Очарователните тесни калдъръмени улички и непреходната красота на големите къщи с техните бели фасади и сгушени една в друга стрехи – чудесен пример за Българския архитектурен стил през вековете.

В селото има около 110 старинни възрожденски къщи, някои от които са превърнати в малки хотелчета, предлагащи специалитети от Родопската кухня. Днес селището е запазило своя уникален и неповторим характер, като през 1977 г. е обявено за архитектурен резерват.

РАЗЛОГ – ПЛАНИНСКИЯТ ПОРТАЛ

Ако сте любители на планините, но комерсиалните родни курорти не са по вкуса ви, посетете Разлог. На ръка разстояние от Банско и отварящ пътища към Рила, Пирин и Родопите, Разлог е планинският портал на България – жизнен, различен, автентичен.

Разлог е оживен и динамичен планински град, съчетаващ духа на Възраждането със съвременната архитектура. Тук не липсват нито сградите с културно-историческа стойност, нито възможностите за забавление, нито модерните удобства. Няма как да не ви направят впечатление пищните зелени площи и поддържаният център на града, типичните местни кръчмички (от които се носи аромат на традиционното ястие капама) и разбира се, характерният местен говор.

Забележителното в градския облик на Разлог са и многобройните фонтани, всеки от които е с индивидуално излъчване. Построени по инициатива на местния кмет и с подкрепата на общинското ръководство, тези фонтани придават някаква по-европейска атмосфера на планинското градче и се превръщат в любимо място за отдих на гостите му в горещите летни дни.

Разлог е чудесна дестинация и за посрещане на Нова година. В новогодишната нощ, в града традиционно се организира карнавал, съпроводен от много смях, игри и символични награди. Устройва се шествие и се извива дълго хоро, в което се включват всички жители. Основни действащи фигури са кукерите, които прогонват злите сили с танците и звънците си, а на 1 януари ритуално обикалят града за здраве и благоденствие. Зимният въздух е изпълнен с глъчка и празнично настроение, защото в Разлог традициите са живи.

БАНСКО – БЯЛА ПРИКАЗКА

Индивидуалният дух, който носи Банско преплита по уникален и завладяващ начин старинния български стил с модерната архитектура и съвременна култура.

Корените на града се простират далеч в годините на турското нашествие по нашите земи. Оттогава Банско заема и видно място в историческото и духовно развитие на България. Миналото е оставило ярък отпечатък върху цялостния облик на града – сега един от най-посещаваните ни зимни курорти.

Банско е китен планински град, разположен в подножието на Пирин планина. Простира се върху северозападната част на Западни Родопи, южната част на Разложката котловина и върху част от долината на река Места, която преминава през територията на общината.

Днес Банско заема водещо място сред зимните ски курорти у нас. Все по-често е предпочитана дестинация за посещение и отдих, както от български, така и от чуждестранни туристи.

Банско предлага богат каталог на механи и заведения за хранене, повечето от които залагат на старинен български стил и народна кухня. Ресторантите към хотелите в комплекса са по-дистанцирани от силно наложения народен стил и залагат повече на модерната визия. Отворени са и за посетители, които не са гости на хотела.

За любителите на нощния живот, в Банско има клубове и дискотеки, където доброто настроение и приятно изкарване са гарантирани.